langhaar x korthaar

Variëteitskruising langhaar x korthaar

Om inteeltverschijnselen binnen het Hollandse herder langhaarbestand te voorkomen is onder andere in 1988 een officiële variëteitskruising gedaan tussen een lang- en korthaar.

De Hollandse herder langhaar Koran (N.S.H.B. 1344971) heeft Hollandse herder korthaar Celske van de 's-Gravenschans (N.S.H.B. 1225228) gedekt.

Voor uitteelt bij de Hollandse herder langhaar is bovengenoemde oplossing al meerdere keren gebruikt. De vermoedelijke rede hiervoor is dat nakomelingen dan relatief snel een volwaardige stamboom krijgen.

De nakomelingen uit de variateitskruising van de Hollandse herder langhaar met de Hollandse herder korthaar worden zonder aankeuring door de RvB opgenomen als G-honden binnen de Hollandse herder langhaarfokkerij.

Al na de derde generatie worden de nakomelingen van de variëteitskruising ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (N.H.S.B.). De nakomelingen zijn dan officieel Hollandse herder langhaar geworden en komen in aanmerking voor alle te winnen kampioenschapsprijzen en kampioenschaptitels.

Kort overzicht variëteitskruising

1e generatie
Direct in bijlage (G0).
2e generatie
Direct in bijlage (G1).
3e generatie
Direct in bijlage (G2).
4e generatie
Direct in het N.H.S.B.