langhaar x Tervueren

Raskruising langhaar x Tervueren herdershond

Om inteeltverschijnselen binnen het Hollandse herder langhaarbestand te voorkomen is in 1984 een officiële raskruising gedaan. Bij de Hollandse herder langhaar is maar één keer een raskruising toegepast.

De Belgische herder Tervueren Gé-Tjakko van Astrita Hof (N.H.S.B. 1145442) heeft Gonnie Grata Arvensis' (N.H.S.B. BIJL. G-2-906856) en haar dochter Kitty Carissima Arvensis' (N.H.S.B. 1159477) gedekt. Zowel moeder als dochter waren een Hollandse herder langhaar.

De nakomelingen uit de raskruising van de Hollandse herder langhaar met de Belgische herder Tervueren vormen de F-honden binnen de Hollandse herder langhaarfokkerij.

Volgens de rasvereniging (N.H.C.) vormden de F-honden in de periode van 1984 tot 1994 ruim achtentwintig procent van de duizendvierenzeventig ingeschreven Hollandse herder langharen.

Pas ná de vijfde generatie worden de nakomelingen van de raskruising ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (N.H.S.B.). De nakomelingen zijn dan officieel Hollandse herder langhaar geworden en komen in aanmerking voor alle te winnen kampioenschapsprijzen en kampioenschaptitels.

Er is vermoedelijk voor vijf generaties gekozen omdat er theoretisch vijf generaties nodig zijn om een fout weg te kunnen fokken. Daarbij moeten alle ouders vrij zijn van de weg te fokken eigenschap(pen)!

De eerste drie generaties van de raskruising krijgen bij de Raad van Beheer een voorlopige registratie. De F-honden hebben uitsluitend om stamboektechnische en praktische redenen een voorlopige registratie gekregen. De eerste drie generaties worden vervolgens F0-, F1- en F2-honden genoemd. De F is gebruikt als afkorting van filius, wat zoon betekent.

De vierde tot en met de vijfde generatie van de raskruising worden vervolgens F3- en F4-honden genoemd. F3- en F4-honden kunnen worden opgenomen in de bijlage van het Nederlands Honden Stamboek. Daarvoor moeten de betreffende honden op tweejarige leeftijd zijn goedgekeurd door de Raad van Beheer.

Als honden van de vierde tot en met de vijfde generatie goedgekeurd zijn worden ze respectievelijk als G0 en G1 honden opgenomen in de bijlage van het Nederlands Honden StamBoek.

Hoe hoger het cijfer van de G-honden (bijlage-honden) des te meer mogelijkheden met betrekking tot tentoonstellingen, prijzen en titels.

Kort overzicht raskruising

1e generatie
Voorlopige registratie (F0).
2e generatie
Voorlopige registratie (F1).
3e generatie
Voorlopige registratie (F2).
4e generatie
Eerst voorlopige registratie (F3).
Ná goedkeuring door RvB in bijlage (G0).
5e generatie
Eerst voorlopige registratie (F4).
Ná goedkeuring door RvB in bijlage (G1).
6e generatie
Direct in het N.H.S.B.