Nesten

Doelstelling

Ciska van D'Ulckendoncken, ruwharige Hollandse herdershond op vijfjarige leeftijd uit 1978 Onze grootvader heeft ruwharige Hollandse herders gehad. Mijn absolute favoriet was Ciska.

Het Hollandse herder virus had grootvader in zijn jeugd door Tom opgelopen. Vervolgens is het Hollandse herder virus weer op mij overgebracht.

Gilda Arvensis', Hollandse herder langhaar op vierjarige leeftijd uit 1997 De eerste Hollandse herder langhaar die ik had, Gilda Arvensis', was een prima hond die naar mijn mening veel te vroeg overleden is. Na Gilda wilde ik natuurlijk graag weer een Hollandse herder langhaar. Het liefst uit dezelfde lijn vanwege het goede karakter.

Yasco van het Witte Water, Hollandse herder langhaar op zesjarige leeftijd uit 2007 Toen Gilda overleden was kon de fokker helaas geen nieuwe pup meer geven. Na enig zoekwerk werd uiteindelijk in Yasco van het Witte Water een opvolger gevonden. Yasco was een neefje van Gilda.

Louvel des Leus Chapellois, Hollandse herder langhaar op zesjarige leeftijd uit 2018 Drie weken voordat Yasco overleed, is na acht jaar zoeken zijn opvolger Louvel des Leus Chapellois gevonden.

Binnen de rasvereniging is niet veel enthousiasme voor het vermengen van de Hollandse herder langhaar met onverwante honden (kruisingen) die dezelfde eigenschappen hebben. Deze terughoudendheid is er zelfs voor de officiële lijn raskruising Belgische herder Tervueren waar Gilda en Yasco uitkomen.

Spitske met puppen, kruising Hollandse(/Mechelse) herder uit 2004 Dus zat er voor mij niets anders op dan zelf nesten te gaan fokken. Met als doel zoveel mogelijk eigenschappen van Yasco daarbij te behouden en indien mogelijk te verbeteren.

Schaapskudde, een Nederlandse herder met zijn kudde en hond rond 1885 Tot ongeveer 1900 zijn onder andere Belgische en Hollandse herders altijd door elkaar heen gefokt. Op oude foto's en schilderijen uit die tijd is goed het brede gestel te zien wat de Hollandse herders toen hadden. Een gespierd lichaam, stevige rechte voor- én achterpoten, geen steile achterhand en vaak witte vacht aan kop, borst, poten en/of staartpunt.

Pas na oprichting van het stamboek kon er verantwoord smaller gefokt worden en is de Hollandse herdershond ontstaan door (soms zeer) smal te fokken met bestaande kruisingen uit die tijd.